Bestuurlijk sterk en intellectueel afgevlakt? Word wijs, ga voor wijsheid én impact.

De ontvankelijkheid van mijn hart

Opeens is het moeilijk in contact te blijven. Je krijgt complimenten, maar het is lastig om deze te ontvangen.  Bedanken? Plichtmatig, zonder dat je het voelt? Het zijn grote complimenten, dus die wil je recht doen. Maar hoe? En wat betekent het ongemak?

Bij mij werkt dat zo: Ik ben in gesprek. Een deelnemer van de leergang Wijsheid én Impact wil dat ik voor ‘haar’ directie een tweedaagse ga verzorgen. Een hele eer. Deze mevrouw draagt grote verantwoordelijkheid, is niet zomaar iemand en maar mooi in mijn programma gestapt. Bovendien wil ze ‘mijn gedachtengoed delen’ met haar werkomgeving. Daarvoor is ze zelfs naar mijn kantoor gekomen. En verder – on top of it all – stopt ze me vol met complimenten. Maar ik kan het niet goed horen.

Ik merk dat ik weg kijk. Het lukt me niet om in het contact te blijven…. Waarom? Hoezo? We zijn vertrouwd met elkaar en ik ervaar onze interactie als betekenisvol, maar moeiteloos. Het is dus een waardevol moment, zeer waardevol. Hoog tijd voor reflectie!

zaken doen gericht op wijsheid

Ik onderzoek de situatie aan de hand van het thema dankbaarheid. Er komt me van alles toe, op dat moment: haar aandacht, tijd, de complimenten, de opdracht, de omzet, het podium – maar het zijn allemaal dingen waarvoor ik iets moet teruggeven.  Dat is anders bij de volgende elementen, die ik wel werkelijk lijk te ontvangen: herkenning; verbinding / samenzijn; bevestiging en waardering. Maar dat is nog niet alles.

Als het gaat om dankbaarheid zijn ook de volgende items relevant: haar gemoedstoestand; dat er een parkeerplek was voor de deur; dat ik net klaar was met yoga toen ze aanbelde. En ook: de verbinding daar op dat moment met de groep mensen die zich handhaven binnen de gevestigde orde, én anders willen, wijzer willen worden. In die verbinding hangt een mogelijke vriendschap in de lucht, gecombineerd met zaken doen gericht op wijsheid met daadwerkelijke impact. En dan weet ik het.

Deze verkenningen maken me duidelijk wat het object is van mijn dankbaarheid: de diepe potentie van dit contact. Ik dank die diepe potentie. Bedankt dat je mij leert in mijn hart de liefde te ontvangen in deze zakelijke transactie. Dat is van onschatbare waarde voor de ontvankelijkheid van mijn hart. (wat effectieve reflectie al niet opbrengt ; ) )