gratis

Downloads

Wij willen wereldwijd wijsheid en impact verbinden. Daarom delen we zoveel mogelijk content, inzichten, inspiratie en waarde openlijk. Verdiep je hier in onze white-papers en checklists.

Crisis en Wijsheid

Manifest, 7 minuten leestijd
Gratis

Manifest Crisis en Wijsheid

Wie wil er nu geen glazen bol? De Corona-tijd is een combinatie van grote urgente praktische problemen en fundamentele vragen. Dat vraagt het allermoeilijkste: wijsheid onder spanning.

Daartoe hebben wij een manifest geschreven. Met praktische handvatten, een uiteenzetting van standpunten over wijsheidsontwikkeling ten tijde van crisis. 

Want het is niet alleen een kwestie van oplossen. Er echt wijzer van worden, vraagt dat we ons verder ontwikkelen als redelijke wezens. Dit manifest laat zien hoe we dat kunnen doen. En waarom juist in tijden van crisis, de werking van de geest zich toont. In zwakte en in kracht.

STUUR MIJ HET MANIFEST

Bestuurlijke succesparadox

Whitepaper, 12 minuten leestijd
Gratis

Wijsheid in de boardroom

Je houdt van diepgang maar komt er niet aan toe. Natuurlijk, je bent druk. Maar dat is toch niet het hele verhaal?

Er is een mechaniek in het denken die hierin een belangrijke rol speelt: de succesparadox.

Om eraan te ontstijgen is het belangrijk deze goed te herkennen in de boardroom. En bij jezelf.  Want als je het mechanisme doorziet, kun je er makkelijker aan ontstijgen. En dan kom je verder dan: ‘ik zou eens wat vaker een boek moeten pakken’, of de vage idee: ‘misschien moeten we een Socratisch gesprek voeren hier’.

In de whitepaper Wijsheid in de boardroom geef ik een analyse van de dynamiek in de boardroom waardoor wijsheidsontwikkeling wordt bemoeilijkt. Hiermee openen we het perspectief voor verandering, verbreding en verdieping van het denken.

Want het is misschien geen makkelijke opgave, het is wel een noodzakelijke.

STUUR MIJ DE WHITEPAPER

Conventioneel of goed bestuur?

Checklist, 2 minuten reflectietijd
Gratis

Wijs of wijselijk?

Aanzien en sterk optreden komen ook voor bij conventionele wijselijkheden. Ogenschijnlijk geen verschil met ware wijsheid.

Maar hoe weet je dat?

Zou het niet vreselijk zijn als je je daarin vergist? 


Dat je 
méént te weten hoe de wereld werkt
maar eigenlijk slechts de gevestigde orde bevestigt?
En jouw impact helemaal niet wijs is?


Ontdek het met vragen uit de Checklist – Wijs of wijselijk?

STUUR MIJ DE CHECKLIST

Wanneer niet, hoe wel?

Checklist
Gratis

Socratisch gesprek

Moeten we dit wel doen? Een Socratisch gesprek. Wanneer niet? Hoe wel?

 Je hebt waarschijnlijk positieve geluiden vernomen over het Socratisch gesprek. Maar is het haalbaar? Is iedereen er aan toe?

Socratische vragen kunnen het echte gesprek op gang brengen. Alleen het afbreukrisico is groot. En de opbrengst is onduidelijk. Straks is er weer herstelwerk nodig. Maar toch.

Er is wel een verlangen naar het goede gesprek.

 In de checklist Socratisch gesprek vertelt filosoof Minke Tromp openhartig en eerlijk over haar ervaring met het Socratisch gesprek in het bedrijfsleven. Want de behoefte is groot. Net als de impact van een gezond gespreksklimaat.

Dus dan is de vraag: Wat zijn de voorwaarden? En wat zijn meer haalbare alternatieven?

STUUR MIJ DE CHECKLIST

Verdiepende reflectie

Stoomcursus, 12 minuten
Gratis

Betere vragen stellen

In het moment de juiste vraag stellen. Dat valt niet mee. Gesprekken kunnen zo’n energielek zijn. Maar hoe maak je dingen op een goede manier bespreekbaar?

Socratische vragen brengen het echte gesprek op gang. Maar niet altijd. Open vragen creëren ruimte. Maar niet altijd. Sterke leiders stellen resultaatgerichte vragen. Maar niet altijd.

Het gaat ook om de juiste mind-set.

De gratis stoomcursus betere vragen stellen stimuleert het denken en opent een wereld aan mogelijkheden. Het is een inspiratiebron voor je gesprekken.

Je leert van veelgemaakte fouten en ontdekt jouw blinde vlekken in de kunst van het vragen stellen.

JA, IK WIL BETERE VRAGEN STELLEN