podcast Wat is wijsheid? perspectief voor leiders

Bestuurlijk sterk en intellectueel afgevlakt? Word wijs, ga voor wijsheid én impact.

Ik was bang mijn diepgang te verliezen

Inhoudelijk filosofisch ken ik veel kritieken op instrumentaliteit. In de praktijk herken ik veel nadelige effecten ervan, waardoor ik zelf in een andere valkuil zakte. Ik vond – kennelijk – dat succes alleen het gevolg mocht zijn van kwaliteit. En niet van strategie.

Het is voor mij een grote verandering om expliciet en openlijk een strategie te hanteren om een groot en mooi en goed doel te bereiken. Die combinatie heb ik echt moeten leren. Eerder was ik wel ondernemer, maar ik ondernam ‘stiekem’.

Ik hield bijdragen en begeleidde reflecties waarin we juist aan de nadelen en beperkingen van een instrumentele geest probeerden te ontkomen. En dat werd goed gewaardeerd. Ik slaagde erin om de nadelen als gevolg van die mindset herkenbaar te maken. En daarmee kon men deze manier van denken aanvullen en meer vervulling en vrijheid ervaren.

Maar bij al die lezingen had ik het ook tegen mezelf. Ik was bang om mezelf te verliezen in instrumentaliteit. Om daarmee mijn diepgang te verliezen.

geloofwaardigheid met een commercieel belang

Dat mijn bereik zou vergroten – dat was slechts een hoop. (Op zich lukte dat ook best, er lukte zeker wel dingen. Er lukte zelfs heel veel!)

Maar ik was niet schaamteloos ambitieus. Het Bureau voor Toegepaste Filosofie als instrument kreeg veel minder aandacht. En nu is dat anders. Ik wil meer! Ik ga voor meer! Ik wil wereldwijd wijsheid en impact met elkaar verbinden.

En ja, ik merk meteen de gevolgen van de succesparadox. Ergens naar streven, beperkt meteen je blikveld. Zeker. Mijn filosofische analyses klopten. Maar ik ben er niet meer bang voor!

Ik geloof wel dat sommige mensen mij minder serieus nemen omdat ik een commercieel belang heb. Alsof je met zelfstandigheid je geloofwaardigheid verliest. Alsof je beter kunt denken als je leeft van subsidies. Zo wilde een kamerlid niet openlijk steun betuigen aan de actie ‘Tijd voor betere vragen’ vanwege dat ondernemerschap.

Misschien hebben zij wel dezelfde angst. Je eigen broek ophouden, en ambities hebben maakt je niet minder geloofwaardig! In tegendeel: ik geloof dat het een wezenlijk onderdeel is van je verantwoordelijkheid. Je diepgang én de maatschappelijke realiteit van je ideeën hanteren.

Als je dat lukt, als je dáár in slaagt, dat is te gek! Niet aan de zijlijn vooral gelijk hebben, evenmin jezelf verliezen in je gedrevenheid. Vrij blijven en gaan voor wijsheid én impact. Wouldn’t that be great?

Dit zul je ook leuk vinden: