Bestuurlijk sterk en intellectueel afgevlakt? Word wijs, ga voor wijsheid én impact.

Vanuit welke rol voel ik wat ik voel en wat staat me dus te doen?

Suzanne Leijendekkers (Philadelphia Zorg), van harte gefeliciteerd! Waarom dit een goede vraag is? Lees verder.

Het is een lastige combinatie: je karakter, je persoonlijk leiderschap, je formele positie, je rolbewustzijn en je professionaliteit. Al deze verschillende aspecten brengen verschillende belevingen tot stand. De ene beleving is meer relevant dan de ander. En hoe weet je nu welk gevoel past bij je rol op dat moment en om welke handeling dat vraagt? Die vraag is belangrijker dan hij misschien in eerste instantie lijkt.

Als filosoof ben ik natuurlijk voorstander van denken, maar zeker ben ik dat ook bij het reflecteren op je gevoel. Zo maar je gevoel volgen is een populaire uitdrukking, maar iedereen die een beetje verantwoordelijkheid draagt, weet dat dat bijzonder onverstandig kan zijn. Beter is het om je gevoel te verstaan. Waarom?

Wat betekenen je gevoelens?

In algemene zin doen je gevoelens ertoe. Er is een bepaalde beleving en die is relevant en moet derhalve gehoord worden. Maar wat betekent het?

Deze vraag roept op tot die reflectie. Gevoel moet niet klakkeloos leiden tot een handeling. Deze vraag laat de mogelijkheid toe om niet onmiddellijk te handelen op emoties en dat is veel waard.

En de vraag stellen maakt ook dat je overweegt dat je gevoel niet relevant is voor je rol. Het is best mogelijk dat je je voelt zoals je je voelt als gevolg van iets wat er op dat moment niet toe doet, zoals iets in je jeugd, een vervelend voorval de dag ervoor of de luchtkwaliteit van de vergaderzaal. Die momenten kun je maar beter herkennen. En dat vergt een hoop zelfkennis. En jazeker: daarbij helpt het stellen van vragen.

Door deze vraag met enige regelmaat aan jezelf te stellen leer je je gevoel te verstaan en dan kun je vervolgens dat begrip van je beleving verbinden en je rol. En dan een gepaste actie bepalen.

Mij wordt nog weleens gevraagd of dat niet wat sneller kan. En mijn antwoord is dan: weet je zeker dat je dat wilt? Natuurlijk kan het snel, maar dan verlies je de diepgang, de waarachtigheid, en uiteindelijk daarmee de ontwikkeling van praktische wijsheid. In onze ‘Mastercourse Maieutiek III – Het grotere plaatje’ behandelen we uitgebreid hoe reflectie en de praktijk van verantwoordelijkheden elkaar kunnen versterken en welke vragen daarbij behulpzaam zijn. Deze vraag van Suzanne Leijendekkers (Philadelphia Zorg) heeft dat effect zeker, dus ik raad je aan jezelf deze vraag met enige regelmaat te stellen.