Bestuurlijk sterk en intellectueel afgevlakt? Word wijs, ga voor wijsheid én impact.

Waarom ik geen fijne gesprekspartner was

Symbolisch voor het goede gesprek, gingen we boksen. Een workshop. Ik had er zin in. Die bokshandschoenen vond ik reuze aantrekkelijk. Net als het vooruitzicht elkaar echt te zullen ‘raken’. Bokserig sprong ik op en neer, handschoenen voor het gezicht. Laat maar komen. Lekker!

Maar helaas. Er gebeurde niets. Mijn sparringpartner bleef op een afstandje staan. Hij bewoog niet eens. 

Het gesprek viel dood nog voordat het was begonnen. Nog even wachtte ik op het startsignaal van de workshopleider. Maar anderen waren al begonnen. Ik begreep er niets van. Wat had ik gedaan?

Ik had een ogenschijnlijk onschuldige voorbereiding. In gedachten herhaalde ik de instructies van de workshopleider en was wat lacherig. Er was zo’n begin-van-de-workshop-sfeer. Je kent het wel. En toch ging het daar al mis.

Kennelijk was ik helemaal niet aantrekkelijk om mee te boksen. Mijn verdediging was te sterk. Onbegonnen werk. Ik had de uitstraling van een fort. Niets aan, dus. Een zeer leerzame teleurstelling! Dat een voorbereiding al snel té goed kan zijn.

Een leerzame teleurstelling voor mij

Een té goede voorbereiding

Ken van jij die mensen die gesprekken uitgebreid voorbereiden? Waarschijnlijk hebben ze dat ergens geleerd. Of ze zijn gewoon bang. Zou het weleens in hen opkomen, dat het daardoor juist oninteressant wordt om met hen in gesprek te zijn?

Want zelfs in een situatie die werkelijk belangrijk, politiek en ingewikkeld is – wat een gedegen voorbereiding zou rechtvaardigen – zelfs dan, is het essentieel om ruimte te laten voor het echte gesprek. Ruimte voor jezelf, voor de ander én voor het gesprek. Voor dat wat ontstaat in het contact.

Natuurlijk is het evenmin aantrekkelijk om aan tafel te zitten met geheel onvoorbereide of ongekwalificeerde gesprekspartners. Maar weet jij de balans te vinden tussen stevigheid en openheid? Misschien zelfs wel tussen macht en contact? Lukt je dat? Oefen je dat weleens?

Natuurlijk mag je ‘ergens op uit’ zijn. Graag zelfs. En politieke sensitiviteit is zeker belangrijk, anders ben je weg. Dus let op en vaar je eigen koers. Maar blijf open. In verbinding. Zolang dat lukt vergroot je de kans op het echte gesprek.

Dit zul je ook leuk vinden: